Olen Olli Tanttu, musiikin tekemisen ja soittamisen ammattilainen. Olen kotoisin Soliskylältä Viitasaarelta ja muutamien mutkien (Helsinki- Espoo- Jyväskylä – Kuopio – Tukholma) jälkeen olen kotouttanut itseni ja perheeni tänne Jyväskylään.

Olen syntynyt jokseenkin musikaaliseen perheeseen ja siskojen vanavedessä oli luonnollista aloittaa soittaminen itsekin. Taisin olla 7 vuotias. Halusin soittaa rumpuja mutta sitä ei jostain syystä pidetty hyvänä aihtoehtona aloittaa soittoharastusta. (??) Itse olin vakuuttunut rumpalintaidoistani paukutettuani olohuoneen sohvatyynyt tärviölle Europen Final Countdownin tahdissa. Minut oli laitettu musiikkikoulun pääsykokeiden jälkeen piano-oppilaaksi mutta kunnon punkkarina vastustin tätä ja vaadin päästä kitaratunneille. Kyseessä oli klassinen kitara. Kävin “musiikkiopistoputken” alusta loppuun ja taisin olla lukion toisella kun sain päästötodistuksen. En ollut mikään himotreenaaja ja saatoin kokea soittamisen aika-ajoin jopa todella vastenmielisenä hommana. Varmasti ajattelin myös lopettaa koko touhun. Hyvät opettajat kylläkin auttoivat ja semppasivat jatkamaan ja huomasin että pienestäkin edistymisestä saa paljon motivaatiota ja virtaa jatkaa.

Yläaste- ikäisenä klassisen kitaran rinnalle nousi myös sähkökitara ja erinäiset toinen toistaan vaikuttavimmat bändikokeilut koulun musiikkiluokassa. Metallican Black Album oli kova juttu ja pikkuhiljaa myös muu metallimusa, etenkin progemetalli, oli tehokuuntelussa. Rippikouluikäisenä sain haalittua rahat ensimmäiseen sähkökitaraan, vahvistimeen ja SÄRÖPEDAALIIN!! Se oli huikeaa. Olin mukana kaikenlaisessa pienen kunnan musatoiminnassa alkaen seurakunnan bändikerhosta päättyen ylioppilasjuhlan säestämiseen. Olin saanut myös ensimmäisen sähkökitaraopettajan , Sami Aspin. Sami oli (ja on) todellinen esikuva ja oli mahtava päästä seuraamaan hänen soittoaan läheltä ja jotain saatoin siinä sivussa oppia itsekin. Kävin jopa vierailemassa MI:ssä Hollywoodissa Samin opiskeluaikana. Olin tuolloin soittanut jonkin verran sähkökitaraa ja siellä pääsin seuraamaan supergurujen otteita. Muistan edelleen täysin elävästi kuinka tulin tajunneeksi että “enhän mä turakainen tajua tästä hommasta yhtään mitään!!!

Lukion jälkeen syystä tai toisesta lopetin soittamisen tykkänään. Ei kiinnostanut. Tai ehkä kiinnosti, en vain tiennyt miten edetä. Meni pari vuotta etten soittamut ollenkaan. Täysin sattumien oikusta päädyin kuitenkin opettamaan pienille lapsille kitaran alkeita. Tätä jatkui pari vuotta. En tuolloin nauttinut opettamisesta juurikaan mutta tuo työ toi mut takaisin soittamisen ja kitaran maailmaan. Samalla tajusin että jos haluan päästä tässä hommassa johonkin, ja jopa elää musan tekemisellä, mun täytyy alkaa tehdä töitä sen eteen. Pitää paikata aukkoja tiedoissa ja innostua ja kehittyä, joka päivä.

Hakeuduin ja pääsin Kuopion Konservatoriolle opiskelemaan muusikoksi pop-jazz linjalle. Ei muuten olisi kuulunut päästä koska olin täyttänyt laput väärin mutta tarpeeksi monen soiton jälkeen ottivat sisään. Kuopiossa opettajat eivät ehkä ole Suomen tunnetuinpia (paitsi osa) mutta minulle siihen hetkeen täydellisiä. Sain selkeitä ohjeita ja suuntia siihen mitä minun kannattaa tehdä. Ilmapiiri oli innostava ja kaikki keskittyi musan opiskeluun, mitään täytekursseja ei ollut. Pidin opiskelusta ensimmäistä kertaa elämässäni ja se oli hienoa. On hyvä fiilis kun huomaa kehittyvänsä ja oppii soveltamaan tietojaan käytäntöön. Opiskelin intensiivisesti n. kaksi ja puoli vuotta ja valmistuin. Olin kurssin paras, ja ihan ansiosta.

Olen toiminut ammattimaisesti muusikkona n. 10 vuotta. Olen tehnyt hurjan määrän keikkoja (n. 1200) ja oikeasti laidasta laitaan. On  säestetty heavy bändillä Truck Racing kilpailua ja pidetty toivekonserttia saattohoitokodissa. Been there, done that! Olen päässyt tekemään levyjä omien bändien kanssa ja soittamaan sessiomiehenä muiden levyille. Olen sovittanut biisejä ja kirjoittanut nuotteja lukemattomalle määrälle bändejä ja artisteja. Olen säveltänyt, äänittänyt ja soittanut musiikkia dokumenttielokuvaan. Ja ennenkaikkea, olen saanut oppia kokoajan lisää!!

Nyt olen palannut myös tähän opettajan rooliin ja toisin kuin viimeksi olen ollut todella innoissani ja nauttinut tekemisestä. Uskon että tämä välittyy ja tunnit ovat sekä opettavaisia että hauskoja! Meitsi on nyt selkeesti hyvässä moodissa!!

Terveisin,
Olli
Sähkökitara, akustinen kitara, ukulele